(GEEN) BAGATEL

FOTO’S & TEKST  TAMMO SCHURINGA
Je kunt een openbare vuilnis­bak bagatelliseren, als iets onbe­duidends voorstellen. Maar je kunt hem ook met veel egards de geuzennaam ‘Bagatelle’ meege­ven. Parijs koos voor het laatste. De stad gaf het gerenommeerde ontwerpbureau Wilmotte & In­dustries in 2013 de opdracht een nieuwe vuilnisbak te ontwerpen, die aan enkele criteria moest vol­ doen: hij moest solide en te recy­cleren zijn, voorzien zijn van een asbak, én plastic zakken kunnen dragen die je in dertien seconden kunt vervangen. En oh ja, dan was er ook nog de transparantie.

Na de aanslagen in 1986 (onder meer bij de Champs­-Élysées en de Eiffeltoren) besloot Parijs over te stappen op vuilniskorven met doorzichtige plastic zakken. Het ontwerp destijds was eenvoudig: een metalen hoepel waaraan een plastic zak hing, zodat je snel kon zien of een prullenbak al dan niet een bom bevatte. De transparante zak en zijn houder zijn dus al ja­ren een vertrouwd beeld in de lichtstad, maar pas enkele jaren geleden vond de Bagatelle zijn de­finitieve vorm – de hoepel uit 1986 was niet zo solide en een stevige windvlaag gaf de zak vrij spel.

Ruim 30.000 telt Parijs er in­ tussen, allemaal onderscheiden met de Janus, een label van excel­lentie, toegekend door het Institut français du design, en volgens tests erg explosiebestendig.

gepubliceerd in de Standaard, 30 december 2017

https://www.tammoschuringa.nl/

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s