koffie

 

Aperitief

Het is jaren geleden dat Bas (Oudt) me een afbeelding van deze poster liet zien. Hij had hem meegenomen naar de les op de (Gerrit Rietveld) academie als voorbeeld van een geslaagde reclame. Perfecte typografie, eenvoudig en glashelder beeld, prachtig gelithografeerd. Gemaakt in 1929; zo maakten ze ze niet meer.

Het middeleeuws kasteeltje waar ik vanuit mijn atelier op kijk, blijkt een stadsbibliotheek te zijn (Bibliothèque Fornay) met als specialisatie Kunst en Vormgeving. En in hun tentoonstellingsruimte is nu een expositie te zien van Charles Loupot (1982-1962), de maker van dat mooie affiche!
Je ziet hem zich ontwikkelen van ontwerper van reclames voor chocolade en parfum in de vroege jaren ’20 met veel wufte dames en schilderachtige automerk affiches, tot steeds stoerdere, grappige en inventieve beeldmerken en campagnes voor meubelzaken, scheermesjes, verffabrikanten en zonnebrandmiddelen.

 

IMG_8788

 

oude raphel

 

Het aperitief  St Raphaël, dat zich staande moest zien te houden in een competitieve markt, nodigt Loupot in 1937 uit het merk visueel te vernieuwen. Hij komt met de twee obers, een rode en een witte, (er is een rode en een witte variant van het aperitief) die hij in steeds gestileerder vorm het beeld laat bepalen. Hij moet het eerst nog doen met de oude letters en zet de franse driekleur in (!) maar ontwerpt dan een nieuw font dat gaandeweg vrijer en abstracter ingezet en toegepast wordt in een vroege vorm van ‘branding’, op asbakken, werkkleding, aanstekers, bushokjes en bedrijfsauto’s.

 

IMG_8778

studio-loupot-saint-raphael-identite

d2a48cd4cac4f462964bc096182f93ea
straat

IMG_8462

 

IMG_8776

 

download

 

atelier-loupot-mur-saint-raphael

 

 

thierry devynck

 

En nu dan, hoe is het met St Raphaël gesteld? Thierry Devynck, conservator van de tentoonstelling die ons rondleidt, ontsteekt in woede. Begin jaren ’70 is het helemaal misgegaan met het ontwerp en het is alleen maar erger geworden toen in 2009 Bacardi het merk kocht en het de cocktail-markt veroveren moest. Vervelend metallic, lelijke letters en de twee cartooneske obers zijn vervangen door een nagetekende foto van een jongen die voor ober speelt. Alle spanning is er uit, alle lol er af.
Ik weet zeker dat Bas het met hem eens zou zijn geweest.

 

StRaphLogo475x256

 

 

 

One thought on “

  1. St Rahael dat dronken Jean en Marianne altijd! Ik wist niet dat het nog bestond. Neem je een flesje voor me mee? Logo neem ik je dan niet kwalijk.

    Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s