Oorlog

Opgepoetst wapentuig van zwaarden en maliënkolders en Dikke Bertha tot tanks uit de tweede wereldoorlog, strategieën, kaarten, honderden soldatenkostuums uit alle werelddelen, veel ere-metaal, en de dood in duizelig- en misselijkmakende getallen. Alleen al in Frankrijk vallen in de eerste wereldoorlog anderhalf miljoen doden en zijn er bijna vijf miljoen gewonden. In heel Europa komen in die vier jaar 9,5 miljoen overwegend jonge mannen om. Behalve groot persoonlijk leed heeft dit ook enorme demografische consequenties.
Vernuft, volharding en veerkracht; de onbegrijpelijke veerkracht van mensen. Na alle gruwelijkheden van de eerste wereld oorlog dansen ze de charleston en kunnen zich niet voorstellen dat het ooit weer zover zal komen en dan kondigen zich al snel de tekenen aan van de naderende tweede wereldoorlog. Wraak.
Natuurlijk toont Frankrijk haar oorlogsverleden met grandeur in Hôtel des Invalides.  Heroïek voert de boventoon in het gebouw met afmetingen van het Vaticaan, dat Lodewijk XIV in 1670 liet bouwen voor de gewonde soldaten en als tehuis voor veteranen, dat nu dienst doet als Militair Museum.
Er is een in tweeën gesplitste kathedraal, met een zijde voor de soldaten en een voor de koning, waarboven een koepel is gebouwd met precies dezelfde hoogte als die van de Sint Pieter in Rome. Onder die koepel het massieve, monumentale praalgraf van Napoleon Bonaparte.

 

Temidden van alle parafernalia deze opmerkelijke foto:

 

IMG_8588

 

Tussen de gebouwen van de wereldtentoonstelling van 1900 representeren soldaten, onderofficieren en officieren alle uithoeken van het rijk, dat samen het Franse leger en de marine vormt. Na in de 18e-eeuw veel koloniën kwijt te zijn geraakt aan andere landen, (alleen nog wat handelsposten in India en Senegal), slaat in de 19e eeuw de expansiedrift weer toe. Grote delen van West Afrika, Algerije, Madagascar, Indochina, Tunesië en Marokko worden veroverd. En al die landen moeten hun mannen sturen om het Franse leger te dienen, allemaal in hun eigen kostuum en met hoofddeksel. En heel veel knopen.

 

 

le_vizir_cheval_de_napoleon_c_paris_musee_de_larmee_dist_rmn-grand_palais_pascal_segrette

 

Het laatste paard van Napoleon Bonaparte heette Le Vizir en heeft hem twaalf jaar vergezeld. De Arabische hengst ging mee naar Elba in 1814 en overleefde zijn baas. Na zijn dood in 1826 werd le Vizir naar Engeland verscheept om te ontkomen aan de furie van de Bourbon-dynastie. Door taxidermisten in Manchester opgeknapt keerde hij in 1900 uiteindelijk terug naar Frankrijk, waar le Vizir in de kelders van het Louvre belandde. Nu trof ik hem in een vitrine in een gang van het museum die naar de toiletten leidt.

 

IMG_8662

IMG_8657

IMG_8655

 

 

 

 

Napoleon op zijn keizerlijke troon, geschilderd door Ingres  in 1806, op het toppunt van zijn macht, als hij zichzelf in aanwezigheid van de paus in de Notre-Dame tot keizer der Fransen heeft gekroond.
En daarnaast, op 31 maart 1814 in Fontainebleau, waar hij troonsafstand wilde doen ten gunste van zijn drie-jarige zoon, geschilderd door Paul Delaroche.
Vier dagen later werd hij verbannen naar Elba.
De schilderijen hangen in twee zalen, precies met de ruggen tegen elkaar.

 

IMG_8669

 

 

IMG_8678

 

 

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s