IMG_6074

vrijdag 2 februari 2018

(Het is waar wat ze schrijven; het water in de Seine staat hoog. Dit zie ik als ik het atelier-gebouw uitloop en het zal nog even duren voor je weer op de lager gelegen kades, langs het water kunt wandelen.)

Een blog!
Vanuit het Cité Internationale des Arts. Het is een enorm gebouw uit 1965 waarin sinds 1996 ook een atelier beschikbaar is voor een Nederlandse kunstenaar, door het genereuze legaat van mevrouw Holsboer. Het Mondriaanfonds maakte het mogelijk dat ik hier een half jaar kan werken. Een ongelooflijke luxe. Het atelier is verhoudingsgewijs groot -ik zag vandaag een paar andere- en ligt aan de stille binnentuin-zijde.  Ze zijn allemaal op vrijwel dezelfde wijze ingericht; tamelijk spartaans met veel teakhout, mooie zwarte linoleumvloeren en smalle, hoge ramen.
Met kunstenaars, filmmakers, musici, schrijvers en dansers uit vijftig verschillende landen:

IMG_5937IMG_6889IMG_6890IMG_6895IMG_6896IMG_6897IMG_6898IMG_5939IMG_5944IMG_6079

 

Het atelier is ingericht, de krijtjes uitgepakt, de verf netjes neergezet, boeken op een rijtje. Naar de Hema (!) geweest voor mooiere glazen, schuursponsjes en een lekker mesje. En vanmorgen op de fiets naar een bibliotheek waar ik vele jaren geleden al eens naar binnen probeerde te komen en waar ik nu lid van ben geworden. De Bibliothèque Sainte Genevieve, waar de grootste zaal vernoemd is naar de architect: Labrouste. Een fantastische studiezaal uit 1850 met een gietijzeren boogconstructie, beetje Berlage-achtig meubilair, groene glazen lampenkappen en heel veel leuke studenten.

 

IMG_5984Bibliotèque Sainte Genevieve

En omdat ik er tóch langsfietste, even naar binnen in Musée de Cluny, waar een houten beeld is van Christus te ezel op wielen, zoals dat in Spanje rond 1500 door de straten werd getrokken tijdens de processie van Palmzondag.

 

christus voor de processie op palmpasen.jpg

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s